Time in Range, Deviația Standard, Coeficientul de Variație


Ultimele vizite la medic mi-au adus niște concepte noi în managementul diabetului. După ce i-am înmânat medicului telefonul cu aplicația xDrip+, m-a înrebat direct de Time in Range și de deviația standard.

Având în vedere că din ce în ce mai multă lume utilizează senzori,următorul pas este integrarea datelor pe care aceștia ni le oferă în managementul diabetului nostru. Și aici mă refer la datele statistice pe care monitorizarea continuă a glicemiei le scoate în evidență:

1.       Time in Range (TIR) reprezintă timpul pe care îl petrecem în intervalul glicemic țintă. Valoarea standard este de 70-180 mg/dl dar în funcție de managementul individual poate varia de la o persoană la alta, este ceva ce iți poți ajusta tu după propria voință. În mod normal se recomandă ca TIR să fie de 70%, adică 17ore/zi, sub 1 o oră pe zi cu glicemia sub 70 mg/dl, adică 4% iar pentru valori mai mici de 54 mg/dl, valoare prag pentru o hipoglicemie seriosă, mai puțin de 15 min/zi, adică 1%. În ceea ce privește valorile peste 180 mg/dl, ADA a recomandat ca aceastea să nu depășească mai mult de 6 ore/zi, adică 25%, respectiv 1h și 30 pentru valori mai mari de 250 mg/dl, adică 15% din TIR(1).            
   
2.       Standard Deviation (SD)/Deviația Standard reprezintă o valoare care arată cât de mutl fluctuează glicemia ta,  cât de abrupte sunt suișurile și coborârile din excursiile glicemice. La o persoană fară diabet valoarea este de 20[u1] %, adică pe parcursul unei zile glicemia ei nu coboară/ urcă mai mutl de 20 mg/dl față de glicemia medie estimată.                                                                                                                              
       Acum, la noi lucrurile stau puțin diferit. Întrucât sunt niște parametrii relativ noi, am căutat și nu am gasit încă recomandări din partea ADA sau altă asociație importantantă cu referire la valorile optime precum există pentru TIR.                                                                              
        Ținta este obținerea unei SD cât mai mici, căci asta înseamnă glicemii cât mai stabile și oscilații puține= mai mult timp în care să te simți de neoprit :). Se sugerează că DS nu ar trebui să fie mai mult de o treime din valorea glicemiei medii.
      Resurse unde puteți afla mai multe despre DS:

3.   Coeficientul de variabilitate (CV) este valoarea dată de SD/glicemia medie. Comform unui studiu, un CV de 36% este limita care separă un control glicemic bun de unul mai puțin bun. Tot același studiu a observat că CV se asociază cu timpul petrecut îm hipoglicemie, pe când SD se asociază cu hiperglicemia (2).

  Nu cunosc practic toate aplicațiile care se utilizează pentru captarea datelor de la senzor, dar ca utilizator xDrip+ vă voi spune unde puteți găsi acești parametri.

  Meniu->Statistici->slide pănâ ajungeți la prima bulină din spre stânga
       Iar mai jos sunt câteva screenshot-uri din aplicația xDrip+ cu zilele în care am reușit să obțin SD sub 20% (trăiască APS).





   Resurse:

1. Battelino T, Danne T, Bergenstal RM, Amiel SA, Beck R, Biester T, et al. Clinical Targets for Continuous Glucose Monitoring Data Interpretation: Recommendations From the International Consensus on Time in Range. 2019:dci190028.

2. Marchand L, Reffet S, Vouillarmet J, Cugnet-Anceau C, Disse E, Thivolet C. The 36% coefficient of variation for glucose proposed for separating stable and labile diabetes is clinically relevant: A continuous glucose monitoring-based study in a large population of type 1 diabetes patients. Diabetes & Metabolism. 2018.



Comments

Popular posts from this blog

Next level: AndroidAPS

Detalii in constructia AndroidAPS