Next level: AndroidAPS

   A trecut ceva timp de cand nu am mai scris, stiu...
   Am revenit cu forte proaspete, cu noutati.
   Mi-am rescris istoria, am facut revolutie.

   In septembrie mi-am pus pentru prima oara un senzor de monitorizare continua a glicemiei(dexcom G6). Am stiut ca urmatorul lucru care urmeaza sa il fac este sa imi creez o bucla intre pompa de insulina(Accu-Check Combo), senzor si telefon. Era doar o problema de timp pana sa reusesc. Si a fost una lunga.

   Am inceput sa ma documentez despre. Am aflat astfel ca bucla daca se foloseste pe un iPhone se numeste Loop iar daca este folosita pe un telefon cu sistem de operare Android se numeste AndroidAPS. Android aveam, AndroidAPS sa fie!


  AndroidAPS (Android Artificial Pancreas System) este un software cu originea in proiectul OpenAPS (Open Artifical Pancreas System), un sistem DIY usor de inteles, avansat ce ofera siguranta in utilizare.

Scopul:
-fluiditate in actiuni,imi doream sa fiu de neoprit de dimineata pana seara fara ca glicemiile     mele sa fie un impediment
-sa reduc numarul de hipoglicemii
-sa cresc intervalul de timp petrecut in valori tinta (si reducerea A1c implicit)
-usurarea deciziilor terapeutice,
-cineva care sa te ajute calculele facute de zilnic (dupa cum stim, cateodata jumatate din   capul nostru e ocupat cu ganduri despre ce, cand, cum si cat carb, insulina, efort, etc.)
-pentru ca puteam. Aveam in final  la indemna tot ce imi trebuie ca sa trec la urmatorul nivel. 😊 si eram curioasa, auzisem despre bucla de ceva ani... ma mancau neuronii sa fac noi   conexiuni.

Cum sa contruiesti aplicatia: 
AndroidAPS utilizeaza dispozitive medicale aprobate si intercomunicabile intre ele. In acest link gasesti toti pasii necesari in construirea aplicatiei: https://androidaps.readthedocs.io/en/latest/EN/index.html .

In principal al nevoie de:   -      Pompa de insulina compatibila (bluetooth inclus)
       -          Sistem de monitorizare continua a glicemiei (CGMS/senzor)
       -          Telefon cu versiune Android mai mare de 7
       -          Site Nightscout
       -          Laptop
       -          Rabdare
       -          Entuziasm

Cum functioneaza?
  Voi lasa mai jos numeroasele surse de citit pentru cei foarte curiosi.
  Aplicatia este facuta pentru a oferi siguranta in manipulare. Pentru fiecare singura decizie pe care o ia in dozarea insulinei algoritmul se asigura ca este cea mai buna si sigura varianta pe care o poate alege cu informatiile detinute la acel moment. Fiind un hardware extern care nu face parte din anatomia pompei de insulina, cea mai sigura cale este de a influenta rata bazala temporara (TBR). Daca noile informatii arata ca terminarea actualei TBR va rezulta cu o supracorectie in ambele sensuri AndroidAPS va anula imediat TBR sau va face ajustarile necesare de insulina daca este nevoie.

  Pentru a doza in siguranta necesarul de insulina in functie de glicemiile primite de la  CGM, algoritmul nu se bazeaza exclusiv pe o singura citire. La fiecare 5 minute cand primeste noua valoare de BG, AAPS recalculeaza continuu doza de insulina necesara pentru a aduce glicemia in intervalul tinta. Daca CGM da date eronate in cazul unui senzor care e pe moarte sau in cazul  compresiei pe senzor (presiunea directa pe senzor restrictioneaza fluxul de sange), AAPS va reactiona conservativ prin modificari mici ca impact. Daca noile date de la CGM arata ca actuala TBR nu mai este necesara, aplicatia anuleaza TBR.

   AAPS se baseaza pe aceeasi parametri si algoritmi utilizati de catre o persoana atunci cand isi calculeaza necesarul de insulina. Asta inseamna rata bazala, sensibilitatea la insulina, durata de actiune a insulinei, ratia de carb, carbohidrati la bord, insulina la bord etc.

    Printre altele, AAPS ofera urmatoarele functii spre experimentare:
     -extended carbs, o functie pe care o poti folosi cand ai mese cu absorbtie prelungita, un analog al bolusului extins (https://androidaps.readthedocs.io/en/latest/EN/Usage/Extended-Carbs.html). Este ideala pentru mesele low carb sau mesele festive.
      -carb calculator, in functie de carbohidratii introdusi, insulina la bord, glicemia actuala si glicemia tinta, aplicatia sugereaza un bolus.
     -in stadiile avansate ale utilizarii, exista functiile de super micro bolus(SMB) si mese neanuntate (unannounced meals, UAM). SMB este o metoda de corectare a glicemiei mai rapida decat TBR. (https://www.diabettech.com/artificial-pancreas/understanding-smb-and-oref1/?fbclid=IwAR0FA5NACCq1oYwhHEhcJ1S1FS_pvnBu04QgHcJz7eqDIp7cLiClzvjKKTw)
     -AAPS iti permite sa setezi valori tinta pentru o perioda de timp determinata sau alegerea uneia din tintele temporare pentru hipoglicemie, inainte de masa, efort fizic etc

    Sunt foarte multe de zis despre AAPS iar informatia poate fi coplesitoare. Personal, de cand folosesc AAPS am observat glicemii lineare noaptea de imi e mai mare dragul sa ma uit la ele. Mi se pare incredibil cateodata ca atata stabilitate a devenit frecventa in viata unui diabetic si ea chiar poate exista. Wow! Nu mai am atentia atat de suprasolicitata de calcule si doze, ma gandesc in principal la ce mananc, ce urmeaza sa fac dupa, si cam atat.. introduc datele in AAPS si ea isi face treaba. Reusesc sa stau majoritatea timpului in limitele propuse (90%), am redus numarul episoadelor de hipoglicemie iar hiperglicemiile au devenit o raritate.

    Imi place rau. Am reusit sa fac profil de rata bazala pentru zilele de activitate maxima cand necesarul de insulina scade cu 30% si profil pentru zilele cand necesarul este de 120%.  Am obtinut flexibilitatea mult dorita in majoritatea timpului. Inca invat aplicatia si ea ma invata pe mine.   Dar sunt pe drumul cel bun, asa ca te sfatuiesc si pe tine daca poti sa incerci. Nu ai nimic de pierdut 😉 pe termen lung, doar de castigat.

     Imi e mai usor. Parca pot sa respir, parca.. parca pot sa duc o respiratie de libertate pana la capat. E o iluzie a libertatii, dar e cea mai buna de pana acum. O simt incomplet, dar o simt. Si asta e revolutie.

    Eu nu am mai asteptat asa ca mi-am facut propriul sistem de pancreas artificial pana la urmatorul. Tu ce mai astepti?
#wearenotwaiting

Surse:     












Comments

  1. Merkur - Merkur - Merkur Safety Razors Online
    Merkur | Merkur Safety Razors Online. Description: Merkur is a reliable manufacturer of quality, 메리트카지노 reliable and versatile products that will kadangpintar help you with 메리트 카지노 쿠폰

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Time in Range, Deviația Standard, Coeficientul de Variație

Detalii in constructia AndroidAPS